shadow

Ny skulptur placeras i Vivallakullens park i Örebro

Örebro kommun har ett bestämt att  Vivallakullens park skall utvecklas för att göra parken attraktivare och tillgängligare. Ett led i denna utveckling är köpa in ny konst och utsmyckning. Första steget var att skapa ett konstverk till Vivallakullen topp.

Redan under hösten 2017 kunde yrkesverksamma konstnärer anmäla sitt intresse för ett uppdrag att skapa och konstruera ett konstverk till Vivallakullen. Kommunen utsåg en jury och denna jury valde ut fyra konstnärer för ett skissuppdrag. Skisserna bedömdes sen av juryn igen och de valde sen att ge uppdraget till Bigert & Bergström. Deras skiss bestod av konstverket Äppletanke. Ett äpple som blir minst 3 meter högt och är konstruerat i rostfritt stål. Äpplet har bett, som är blankpolerade, och betten gör att flera personer att sitta i äpplet.

Konstverket kommer att utplaceras på Vivallakullens topp och skulpturen planeras vara på plats i slutet av detta år, 2018. Tanken med konstverket på Vivallakullen är att skapa ett landmärke i parken. Skulpturen skall vara en tillgång för de människor som bor och jobbar i området. Syftet med att sätta ett skulpturen på kullen är också att det ska förhöja hela upplevelsen av parken och samtidigt fungera i samklang med övrig omgivning. Vill du besöka parken och se verket på sommaren får du vänta till 2019. Att rekommendera om du planerar att se de mest populära parkerna kring Örebro är att ta bilen. Då kan man enklast ta sig runt och besöka trädgårdar och parker. Det finns ett flertal intressant och vackra trädgårdar och parker i Örebros kommun.

Om parken och Vivallakullen

Parken Vivallakullen ligger i den norra delen av Örebro mellan bostadsområdena Vivalla och Nya Hjärsta. Området kom till under 1960- och 70-talen i och med att detta område av Örebro bebyggdes. Kullen och de närmsta omgivningarna är park och grönområden. Från den högsta platsen på kullen har man en mycket bra utsikt över Örebro. Området erbjuder möjligheter till olika typer av rekreation som promenader på sommar och vinter samt pulkaåkning på vintern.

Planen är att området skall utvecklas ännu mer för att göra parken attraktivare och tillgängligare för besökare. I den framtida utformningen finns bland annat tydligare entréer till parken, en ny lekplats för barn samt ett utegym för vuxna. Det kommer också att byggas en trätrappa upp till Vivallakullens topp. Dessa projekt är del av bidrag som kommunen fått från Boverket för att i framtiden förbättra utemiljöer i mer socialt utsatta bostadsområden.

Andra vackra parker i Örebro är Örebros stadspark. En grön oas i centrum med plats för lek för barnen och en hel del olika typer av trädgårdar för den som är intresserad av blommor etc. Ett besök i stadsparken bör ske på sommaren för att man ska få uppleva parken när den visar upp sin bästa sida. Varför inte ta en bilsemester till Örebro och åka park-sightseeing i staden och dess omgivningar.