Boulognerskogen

Namnet Boulognerskogen antyder att det är en skog som har detta namn men det är snarare en större stadspark och ligger jäms med Gavleån i Gävle. Det är en av Sveriges största stadsparker och planerades och började anläggas i mitten av 1800-talet. I början fanns det mycket inspiration från romantiken men parken har hela tiden moderniserats både utifrån estetik och funktion. Idag är det ett populärt resmål och parken är mycket välbesökt, den lockar till sig allt från motionärer och cafégäster till de mer botaniskt intresserade.

Oklart område

Boulogner stadstrg Gkyrkog-broBoulogner stadstrg Gkyrkog-broBoulogner stadstrg Gkyrkog-broBoulognerskogen,_GävleDe som frågar en gävlebo om var Boulognerskogen är kommer få svaret att det är hela parkområdet som även innefattar stadsträdgården. Men helt korrekt är det inte då stadsträdgården egentligen är en separat liten park som angränsar till Boulognerskogen. Det är i denna park som en av de mer kända statyerna från staden står d.v.s. Carl Milles ”Fem musicerande genier”. Det är fem änglar som står på varsin hög stenstolpe spelandes på olika instrument.
Det är alltså den östra gränsen som är något diffus men åt de andra väderstrecken är det däremot betydligt tydligare. I söder rinner Gavleån, i väster avgränsas parken tydligt mot den gamla kyrkogården och till norr mot Västra vägen (infart till Gävle).

Att göra

Boulognerskogen erbjuder både stora grönaytor, bänkar att sitta på nära vattnet och stora lekplatser. Med andra ord något för alla åldrar. Det är också något som tydlig går att se på sommaren då både ung som gammal tar sig till parken för att njuta av sommaren.
Barnfamiljer har ett mycket stort lekområde att vara på som består av tre olika lekparker i närheten av varandra med en intilliggande gräsyta. I utkanten av lekområdet finns bänkar till de som har med sig fika och grillplatser som nästan alltid är upptagna framemot kvällen. På samma område erbjuds gratis utegympa varje sommar i ledning av Friskis och Svettis. Denna lek- och sportdel är en av de delar av Boulognerskogen som drar till sig mest människor. Den andra delen ligger längre in.
Nästan längst in parken ligger ett café som erbjuder fika och glass under sommarmånaderna. Här finns även en scen som får besök av artister några gånger per sommar. Endast 20 meter från cafét ligger en minigolfbana samt en stor gräsyta. Den här delen av parken är lugnare och mer rofylld. Det stämmer däremot inte dagarna kring studenten och examen då även denna del invaderas av skolelever som ska spela brännboll, fotboll eller fira att de gått ut skolan.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...