Slottsskogen

Slottsskogsparken, eller bara Slottsskogen, är en jättestor park som ligger strax sydväst om Göteborgs centrum. park i göteborgDet är en öppen park som är tillgänglig för alla och det är gott om aktiviteter och sevärdheter i parken. Namnet Slottskogsparken kommer från att parken anlades i en skog som har tillhört det kungliga slottet Älvborg som låg några kilometer därifrån. Stigbergsåsen går från norr till söder i parken. Öster om Stigbergsåsen ligger stora gräsplaner, små kullar och vackra dammar. Där samlas mycket folk om somrarna och där arrangeras ofta olika idrottstillställningar. Väster om Stigbergsåsen ligger Majvallen och Azaleadalen. Mitt uppe på åsen finns flera djurhägnader. Det finns en säldamm, en damm för Humboldtpingviner, ett påfågelshus och ett svanhus. Det finns också ett fågelhus och ett Barnens Zoo där barn får gå in och klappa djur under sommarhalvåret.

Museum och utsiktsplatser

I nordöstra Slottsskogen, väster om Linnéplatsen, på Olivedalshöjden, ligger Göteborgs naturhistoriska museum och där hittar du även flera hotell i Göteborg centralt. Och på Stigbergsåsens norra del, nära Masthugget, ligger Observatoriet. Det finns tre fina utsiktsplatser i Slottsskogen, nämligen Valhallaberget och Bragehöjden som båda ligger 73 meter över havet, samt Stora utsikten som ligger 80 meter över havet och där finns också ett före detta vattentorn från 1899. I parkens norra del finns också de så kallade Jättegrytorna, vilket är håligheter i berget som har gröpts ur av inlandsisen för mer än tolv tusen år sedan.

Lek och sport i parken

I Slottsskogens nordöstra del finns en stor lekplats som kallas för Plekta. Där finns också löparbanor, hoppgroppar, fotbollsplaner och handbollsplan. I Slottsskogen finns också en minigolfbana, en frisbeegolfbana och en strandvolleybollplan. Dessutom finns en skidbacke i den södra delen av Slottsskogen.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...