Göteborg

Göteborg är den näst största staden i Sverige med en befolkningen som gör den till den femte största i Norden. Beläget på västkusten har staden en befolkning på drygt 500 000 i tätorten och totalt nästan en miljon invånare i regionen.Göteborg

Göteborgs stad grundades 1621 av kung Gustav II Adolf. Den ligger vid havet vid mynningen av Göta Älv som rinner genom staden och är den största hamnstaden i de nordiska länderna.

Göteborg är hem för många studenter eftersom staden inkluderar både Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola. Staden är också hem för många kända företag och Volvo grundades i Göteborg 1927. Staden är ett viktigt centrum i Sverige för sport och är hem till IFK Göteborg, BK Häcken, GAIS och Örgryte samt Frölunda HC ishockey.

Göteborg är betjänad av Göteborg-Landvetter Flygplats, som ligger 30 km sydost om stadens centrum. Det är den näst största flygplatsen i Sverige. Staden är också betjänad av Göteborg City Airport, som ligger 15 km från centrum.

Evenemangsstad

Staden är känd för att vara värd för några av de största evenemangen i Skandinavien. Göteborgs Filmfestival, som hölls första gången i januari 1979, är den ledande filmfestivalen i Skandinavien med över 155 000 besökare årligen. Under sommaren kan du njuta av ett brett utbud av musikfestivaler såsom Way Out West och Metaltown. Gothia Cup som hålls varje år i Göteborg är när det gäller antalet deltagare även världens största fotbollsturnering. 2011 deltog sammanlagt 35 200 spelare från 1567 lag och 72 nationer. Dessutom brukar många internationella artister ofta Göteborg som sitt första val för konserter i stället för andra svenska städer som Stockholm och Malmö. Vill du boka ett hotell i samband med en konsert i Göteborg rekommenderar vi ett besök på http://hotell-goteborg.nu/.

Göteborg är också känd för Liseberg som valdes till en av de tio bästa nöjesparkerna i världen år 2005 av Forbes Magazine.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...