Gunnebo Slott och Trädgårdar

En av Mölndals absolut största sevärdheter är Gunnebo Slott och Trädgårdar. Det är också förstås ett av stadens mest besökta utflyktsmål. Men Gunnebo Slott och Trädgårdar är också en av Sveriges absolut främsta 1700-talsanläggningar.

Slott med spännande arkitektur

Gunnebo slott ligger i den nordöstra delen av Mölndals kommun, mellan Pixbo och Mölndal, strax söder om Göteborg och ska du besöka parken bör du boka ett hotell i Mölndal för bästa upplevelse.park i Mölndal Man kan spåra Gubbebo slotts historia ända tillbaka till 1397. Då uppträdde namnet för första gången på en storgård med tillhörande kvarn. Sedan dess har denna gård varit i kunglig, kyrklig och frälse ägo, så gården har en lång historia. Själva slottet byggdes under 1700-talet som en sommarbostad åt den förmögne köpmannen John Hall och hans familj. Slottet och trädgården är ritad av dåvarande stadsarkitekten i Göteborg, Carl Wilhelm Carlberg. Inspirationen har främst hämtats från Italienska och franska paradbyggnader. Men slottet är byggt i trä, närmare bestämt furu och gran från norra Sverige, medan motsvarande praktbyggen ute i Europa främst uppfördes i sten på den tiden. Huvudbyggnaden är på 900 kvadratmeter och har hela 25 rum. Det finns också flertalet andra byggnader på gården, så som tjänstefolksbyggnad, orangeri, eremitage och Drivhuset. Kring slottet finns tre trädgårdar: stilträdgården, den engelska parken samt köksträdgårdarna. De är rikt utsmyckade med statyer, dekorationer, dammar, urnor och förstås massor av växter.

Välbesökt utflyktsmål

Idag är Gunnebo Slott och Trädgårdar en levande kulturmiljö. Slottet har guidade visningar året runt för allmänheten. Trädgårdarna däremot är alltid öppna. På gården sker också många olika evenemang, allt från skördemarknad och julmarknad till sommarteater. Det finns en krog och ett kaffehus, en butik och en lantgård på området. Parkanläggningen drivs ekologiskt och är KRAV-certifierad. Gunnebo Slott och Trädgårdar har fått två stjärnor i Michelin Green Guide.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...