Trädgårdsföreningen

Bara ett stenkast från centralstationen ligger Trädgårdsföreningen i Göteborg. Detta är en av de bäst bevarade 1800-talsparkerna i Europa och hedras av Guide Michelin.

Trädgårdsföreningen har mycket att erbjuda för hela familjen – dagliga promenader i parken, konserter, traditionella festligheterna och teater för de yngsta familjemedlemmarna. Rosenkaféet är ett mycket mysigt kafé som inte bör missas när du besöker parken.tradgardsforeningen

I mitten av 1800-talet blev trädgårdsarbete mer och mer populärt i Europa. Många nya arter infördes från andra delar av världen och växtförädling utvecklades starkt. Trädgårdsföreningar bildades på många ställen i Sverige. Trädgårdsföreningen i Göteborg grundades 1842 och är idag en av de bäst bevarade 1800-talsparkerna i Sverige.

Syftet med att grunda trädgårdarna hade två huvudsyften: att främja spridningen av trädgårdsodling och för att skapa en populär mötesplats. Trädgårdsföreningen var en av Sveriges ledande plantskolor på den tiden och för att främja det sociala livet fanns det ett antal cafés med tillstånd att sälja vin och sprit och andra små hus. På senare år har Trädgårdsföreningen blivit en populär plats för svensk musik och många av landets bästa artister har spelat här.

Trädgårdsodling och gemenskap människor emellan är lika viktiga i dag. Här hittar du ett mycket varierat utbud av växter med bland annat en rosenträdgård, exotiska växter i Palmhuset, en imponerande samling av träd, perenner och annueller, samt en agave och kaktusplantering. Restauranger och kaféer, musikaliska arrangemang, teaterföreställningar, seminarier, säsongsbetonade fester och mycket annat gör parken full av liv och rörelse hela året.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...