Marabouparken

Lite undangömd bland gamla industribyggnader och kontorshus i Sundbyberg ligger Marabouparken. Parken är en av Sveriges bäst bevarade funkisparker och är belägen nära Bällstaån. Den anlades till att börja med som rekreationsanläggning för de som arbetade på Marabou.

Marabou kom till Sundbyberg redan 1916 och var då ett dotterföretag till det norska företaget Freia. Först på 1930-talet fick fabriken köpa tomten där Sundbybergs gård låg om de lovade att också allmänheten fick använda sig av den park som man planerade för de anställda.

Bällstaån, där parken ligger, börjar i Viksjö och sträcker sig sedan genom hela Sundbyberg för att slutligen nå stadsdelen Bällsta. På vägen passerar den många byggnader och företag så som städföretaget Freshhome i Stockholm och ligger inte långt ifrån Bromma flygplats. Ån fick redan från början en roll då landskapsarkitekten Sven Hermelin arbetade med anläggningen av parken där man ville använda sig av naturens, konstens och arkitekturens hjälp för att motverka industrialiseringen och urbaniseringens effekter.

År 2006 tog Sundbybergs stad över ägandet av parken och började då ett stort ombyggnads- och tillbyggnadsarbete. I laboratoriet anordnade man en konsthall, restaurang och lokaler där barn och ungdomar skulle kunna ägna sig åt konst. I samband med bygget var planen att skapa ett besöksmål för både lokala och långväga gäster.

Konsthallen drivs idag av en stiftelse som funnits lokalt sedan 2005 vars mål är att visa upp flera intressanta internationella och svenska konstnärer. Förutom visningar av utställningarna i konsthallen arrangerar de workshops för pappersmarmorering och tecknarskola. Det finns också möjlighet att hyra in sig för barnkalas.

I restaurangen Parkliv serveras lunch varje vardag och på helgerna finns speciell meny. Där finns också festvåning och konferenslokaler att hyra. För den som vill gifta sig är parken med sin 30-tals miljö omgiven av gamla vackra fabriksbyggnader annorlunda och populär upplevelse. Vigseln förrättas på skulpturterassen och middagen intas sedan i laboratorievillan eller konsthallen.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...