Tystare parkvård skapar mer trivsel

Sveriges parker har en sak gemensamt – de som kommer hit njuter av lugnet, naturen, gemskapen och en skön atmosfär. Däremot kan det upplevas störande när parkarbetare kommer med bensindrivna gräsklippare eller lövblåsar och stör med ett bullrande ljud. Kanske är det ett minne inom några år. Första steget togs i alla fall när en batteridriven lövblås för professionellt bruk lanserades av företaget Husqvarna i slutet av mars 2015.parkvård

Än så länge har parkarbetare varit tvungna att använda de bensindrivna modeller men med batteridriven lövblås kommer ett flertal fördelar. Med modellen 536LiB vågar de utmana de etablerade sanningarna om att det enbart är bensindrivet som är tillräckligt bra alternativ för att hålla parkerna lövfria.

Batteritiden är ca 21 minuter vilket självklart inte räcker för att blåsa rent en hel park. Men tanken är inte heller att enbart batteriet på lövblåsen ska användas vid arbetsinsatsen. I likhet med en bensindriven modell så kan parkarbetarna ha en ”ryggsäck”. Men istället för att bära en bensinångande motor på ryggen har man ett batteripack. Tack vare detta blir arbetstiden innan batteriet måste bytas ut betydligt längre. Behöver man arbeta en hel dag med blåsen finns ju även möjligheten att ha ett till kit i bilen (likväl som bensindunken behöver vara med tidigare).

Den stora fördelen mot de som är i parken är ljudnivån. Bensindrivna motorer låter betydligt högre än de som går på el så ljudnivån kommer att sänkas rejält. I alla fall i de parker där kommunerna väljer att använda dessa modeller. Med tanke på att de är bättre för ergonomin, bättre för ekologin och är även tystare för sin omgivning är förhoppningen att de snart tagit över maskinparken hos kommunernas parkförvaltningar.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...