Järva Discgolf Park

Järva Discgolf Park är inte bara en park för discgolf – det är även en mycket välskött och uppskattad park att vistas i. Det har bland annat visat sig genom att parken fått utmärkelsen ”Årets finaste park i Stockholm” år 2017.  Men framtiden är inte alls lika ljus för parken…

Discgolfparken är belägen på Järvafältet, ungefär 15 km från Stockholm Central. En park som under två decennier haft discgolfbana och vuxit fram till en av de mest populära banorna i Stockholm. Här går det att spela en utmanande 27-hålsbana uppdelat på tre olika 9-hålsbanor. Samtliga banor både börjar och slutar vid Villa Albastro. För nybörjare och barn finns även en 6-håls bana med kortare och enklare hål.

Att spela en full runda, dvs 27 hål, kostar som vuxen 80 kr och junior 40 kr. Önskas istället enbart 18 hål eller 9 hål blir det något billigare. Det går även att köpa dagskort, tvådagarskort, tredagarskort och säsongskort. Pengarna som kommer in används sedan till underhåll och förbättring av banan.

En oviss framtid

Den person som kanske främst förknippas med Järva Discgolf Park är Mats Löf. Han har arbetet och tagit hand om banan sedan 90-talet. Det är även han som intervjuats av media när det blev klart att kommunen skulle lägga Järva begravningsplats exakt där discgolfbanan idag är.

Risken är alltså att Löfs ”livsverk” helt och hållet försvinner till förmån för den planerade begravningsplatsen.

FAKTA – Om discogolf

Discgolf kallas även för frisbeegolf och spelas med en frisbee på en speciell bana. Likheterna med golf är att man ska försöka nå hålet med så få kast/slag som möjligt. Detta på banor med 9 eller 18 hål.

Många banor är uppsatta av kommunen och är helt gratis att spela på. De finare banorna, likt Järva discgolf park, har däremot en avgift för att kunna underhålla banorna och erbjuda service. Något grönt kort (så som i golf) behövs inte.

En fördel med sporten är dess tillgänglighet. För nybörjare räcker det att köpa en billig frisbee och gå till någon gratis bana i närheten. Vill man däremot testa på sporten ”lite mer på allvar” kan speciella discar köpas in. Ett startset med nybörjardiscar kan köpas för ca 150 kr. Inför sommaren går det ofta att köpa på kampanj eller med cashback och få full utrustning för sporten under hundringen.

Över Sverige finns ungefär 100 olika banor men eftersom sporten växer mycket snabbt tillkommer det även nya banor varje år. Precis som Svenska Frisbeesportförbundet skriver på sin hemsida är det mycket stor skillnad mellan banorna gällande både service, skötsel och svårighetsgrad. En av de bästa finns idag i Stockholm – men kan bildligt talat gå i graven inom kort.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...