Bergianska Trädgården

Det primära målet för Bergianska trädgården är att stödja undervisning och forskning om växternas mångfald, men trädgården är också en plats för rekreation och en källa till botanisk kunskap för alla sina besökare. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet, ägs och förvaltas trädgården idag av Kungliga Svenska Vetenskapsakademien och Stockholms universitet. Bredvid denna underbara park hittar du även Sveriges största affär för induktionshällar men det är knappast därför du besöker Bergianska Trädgården.

Idealiskt beläget vid Brunnsviken, en vik i Östersjön, är trädgården en del av stadens nationalpark, skyddade enligt lag för att bevara natur- och kulturvärden för framtiden. Bergianska trädgården är en naturlig destination för en familjeutflykt, för rekreation och studier, eller bara en kopp kaffe.bergianska trädgården

Edvard Andersons växthus är en underbar plats för ett besök året runt. Dofter av blommor glider genom den höga välvda byggnaden, och i kulisserna av huset kan man promenera genom fascinerande landskap från andra delar av världen, allt från frodiga regnskogar till torra öknar. I de tropiska delarna odlas många nyttoväxter såsom kaffe, kakao, bambu, bomull och många frukter.

Handlaren Edvard Andersons (1865-1936) valde att ge invånarna i Stockholm en vinterträdgård ”där träd, buskar och örter från Medelhavet och jämförbara regioner” skulle vara representerade. Huset invigdes 1995, och innanför dess glasväggar bjuder blommorna på en evig show.

Victoriahuset är öppet mellan maj och september. Huset är klassat som byggnadsminne och det är unikt i sitt slag, eftersom liknande uterum i Europa har försvunnit av olika anledningar. Victoriahuset invigdes 1900 och syftet var, liksom i många trädgårdar på den tiden, att odla och visa fantastiska, jättenäckrosen, Victoria. Huset är utformat på bästa möjliga sätt för att möta näckrosens krav på ljus, värme och rymd.

Besökaren möts av rik och fuktig vegetation. I dammen dominerar vinterträdgården och jättenäckrosens fantastiska blad sprids med en diameter som når 2,6 meter. När mörkret faller och de stora, vackra blommorna utvecklas, men ofta är det möjligt att titta på blommorna redan på eftermiddagen. Andra tropiska näckrosor är ständigt i blom och sätter på en show av olika färger ovanför vattenytan.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...