Malmö

Parkernas stad. Ja, så brukar Malmö benämnas. Inte för att förta något från Malmö, för det finns väldigt fina parker där. Men begreppet parkernas stad är kanske något överdrivet med tanke på att det finns relativt lite grönområde i Malmö. Bland de mest kända och besökta parkerna i Malmö sållar sig Pildammsparken, Slottsparken, Kungsparken och Folkets park.

En stad i förändring

Malmö är en stad i stor förändring. Från att ha varit en av Sveriges större industristäder med varvsindustrin och kända tidigare landmärket Kockums i spetsen har staden genomgått en stor modernisering. De flesta industrier är ett minne blott, stora industriområden som Västra Hamnen (där Kockums låg) har omvandlats till exklusiva bostadsområden. Just i Västra Hamnen har även en ny park anlagts, Stapelbäddsparken.

Istället för industrier har Malmö vuxit fram som en stad som livnär sig på service- och tjänstesektorn. Som en följd av Öresundsbron som invigdes år 2000 har staden blivit betydligt mer internationell i sin karaktär.

En stad att besöka på sommaren

Malmö är lite av en sommarstad. Med sina långa unika sandstränder inne i staden gör den sig väldigt väl en varm och skön sommardag. Många av Malmös finaste parker ligger på ett praktiskt gångavstånd från varandra och  nära både citykärna och vattnet.

Förutom Malmös alla fina parker får man inte missa det berömda Turning Torso vid ett besök. Denna höga och skruvade sak är av många ansedd som Sveriges häftigaste  byggnad. Med Öresundsbrons intåg är det också väldigt praktiskt att slå två flugor i en smäll vid en vistelse i Malmö, det vill säga att passa på och ta en tur till trevliga och gemytliga Köpenhamn när man ändå är där. Med nya Citytunneln, som invigdes 2010, går det enkelt att hoppa på tåget till Köpenhamn från flera ställen i Malmö. Exempelvis, ligger stationen Triangeln precis vid Pildammsparken. Så ett besök där kan avslutas med en lunch i Köpenhamn. En idé så god som någon annan.

 

 

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...