Christinelunds privata park

Christinelunds privata parkChristinelunds Privata Park är en av Sveriges mest exklusiva parker. I och med att den är privat är möjligheterna att besöka parken mycket restriktiva. Möjligheten finns bara i fyra dagar per år men för de som har ett stort intresse för rhododendron bör dessa dagar planeras in i almanackan – för det är något alldeles speciellt som väntar.

Grindarna till Christinelunds park öppnas endast en gång om året under fyra dagar. De som har besökt parken kan vittna om ovanligt höga, vackert blommande rhododendronbuskar och svårförglömliga bestånd av färgstarka azaleor. Det här året har även buskarna närmast grusgången kapats av, något som blottar en drömsk trollskog utgjord av buskarnas stammar.

Parkens stora buskar planterades kring 1910/20-talet och har därmed nått mycket imponerande höjder och storlek. Därmed består parken idag av en trolsk skog av enorma rhododendronbuskar som tas hand om mycket väl av parkens ägare.

Parkens tillgänglighet reduceras

Rhododendronparken ingick tidigare i naturreservatet i området, och då fanns också ett avtal med länsstyrelsen om att låta besökarna se parken under hela blomningstiden. 1991 uteslöts dock parken från reservatet och då begränsades också öppettiderna. Sedan dess har öppettiderna gradvis förkortats mer och mer till de fyra dagarna om året som parken har idag.

Hitta hit: Några vägskyltar som visar vägen finns inte. Inte heller någon målande beskrivning på turistbyrån. Denna park är en av Skånes ”hemligheter” vilket till stor sannolikhet handlar om att de som äger parken inte vill få allt för många besökare.

En mindre annons i lokala tidningen HD brukar däremot visa vilka dagar som parken har öppet varje år. Eller så räcker det att fråga någon rhododendrofantast – de har säkerligen koll på öppettiderna.

Åk på väg 111:a och sök efter infarten till Herrgården som ligger vid Christinelundsbacken. Det precis när backen ”stupar” mot havet.

Källa: Nyhetsinlägg på Fresh Home

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...