Sofiero slott och trädgård

Sofiero är ett slott som ligger i Helsingborgs kommun, ungefär fem kilometer norr om centrala staden och ligger inte alls långt från denna park.park i helsingborg Slottet har en 15 hektar stor parkträdgård. Parken utnämndes till Europas vackraste park 2010 och är ett väldigt populärt besöksmål. Både slottet och parken runt slottet är en av Helsingborgs största turistattraktioner och turister vallfärdar dit både från Sverige och från utlandet. År 2010 blev parken vald till nummer ett i den prestigefyllda tävlingen Europas vackraste park med motiveringen att ”hela Sofiero är som ett stort konstverk med omfattande historia”. I anslutning till slottet finns en gourmetrestaurang. Det finns också en slottsbutik, ett café samt blomster- och trädgårdshandel. I parken kan man hitta ungefär 10 000 rhododendronbuskar av 300 olika arter och lika många hybrider och Sofiero har faktiskt norra Europas största samling av rhododendron. Det anordnas ofta utställningar och andra arrangemang i parken.

Sofieros historia

Sofiero har en spännande historia. Det var Gustaf VI Adolfs älskade sommarbostad och det är hans berömda rhododendronsamling och kronprinsessan Margaretas magnifika blomsterrabatter som fortfarande växer kring slottet. Det var 1864 som kronprins Oskar och hans hustru Sophia köpte hemmanet Skabelycke för att bygga sitt sommarslott Sophie-Ro. Slottet stod färdigt redan året därpå, men hade då ett annorlunda utseende jämfört med idag. Tio år senare blev Oskar kung och då genomgick slottet en omfattande renovering och fick det utseende som det har än idag. Slottet bytte ägare 1905. Oskar och Sophia gav bort slottet som bröllopsgåva när deras sonson Gustaf Adolf gifte sig med sin Margareta från England. Gustaf Adolf och Margareta var mycket trädgårdsintresserade och det var då som den nya slottsträdgården började växa fram på Sofiero. De anlade stenpartier, planterade rhododendron, byggde omfattande blomsterplanteringar och anlade ett köksland. Margareta dog 1920, men Gustaf Adolf förblev sitt Sofiero troget och tillbringade somrarna där ända fram till sin död 1973. Då testamenterade han Sofiero till Helsingborgs stad. Sedan dess har det hänt ännu mer i slottsträdgården. Idag kan man i parken njuta av en lång och bred murrabatt med perenner och sommarblommor, en ny rosengång med väldoftande engelska rosor, ett buxbomlandskap, en jubileumsträdgård i kronprinsessan Margaretas anda, en stor bassäng med sju plaskande fontäner, gamla äppelträd, kronprinsessans blomstergata, Dahliakvarteret, Drottning Silvias blomstersmycke, köksträdgården, ravinerna, Lustträdgården, Doftande Haven, Melonhuset och Vinhuset.

Besöka parken

Sofiero park är öppen för allmänheten året om. I april inleds säsongen med en utställning i orangeriet, vårens första blommor och kungligt sommarliv i slottet. Om vintrarna är parken öppen dagligen för den som vill ta en stärkande vinterpromenad. Slottet, utställningarna, slottsbutiken och caféet är dock stängda under lågsäsong. Å andra sidan är det också gratis entré under lågsäsong. Ordinarie entré under april till september är 100 kronor för vuxna och gratis för barn upp till 18 år. Det är enkelt att ta sig till parken antingen till fots, med bil, buss eller cykel.

Barnens Sofiero

För barnen finns en särskild del av parken som kallas för Barnens Sofiero. Det är öppet för odling, pyssel, lek och skoj under parkens ordinarie öppettider. Där finns en alldeles ny trollskog med en mäktig drakborg. Dessutom finns prinsessan Ingrids och prinsarnas lekstugor i parken. Vid lekstugorna finns odlingslådor där barnen får lära sig om odling, växter och plantering och i lekstugorna finns också roliga utklädningskläder. I Barnens Sofiero anordnas också roliga aktiviteter för barnen, allt från sagoläsning till spännande experiment.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...