Kvarnparken

kvarnpaken bildKvarnparken är en mycket liten park i Gävle. Den sträcker sig från Kvarnbron fram till stadskyrkan Heliga Trefaldighet. Kvarnbron är den stora bilbro som går över Gavleån vid Gävle Konserthus. Det är en park som inte används speciellt flitigt av stadens invånare. Orsaken är att den större Boulognerskogen ligger så nära. Däremot finns här vissa sevärdheter för den konstintresserade i Gävle. Se rubriken ”Statyer”

Historia

Kvarnparken var tidigare en betydligt större park. Den sträckte sig då från ett sjukhem vid namn Grape Minnes och fram till Heliga Trefaldighetskyrkan. När sedan Västra Vägen drogs om i Gävle valde man att ta en del av parkens yta för att dra vägen och bygga tillhörande brofäste till den stora Kvarnbron.

I och med att det bara är 100-200 meter till starten av den större och även mysigare Boulognerskogen väljer fler ortsbor att gå dit på sommaren när man vill njuta av solen, äta picknick eller bara umgås i skön parkmiljö.

Men minnen finns kvar från parkens historia. Detta just genom de statyer som finns här.

Statyer

Bronsstatyn ”Gustav Wasa” var en av de statyer som fick flyttas när vägen drogs om. Den är skapad av konstnären Ida Matton och sedan skänkt till Gävle av hennes bror Emil. Statyn är inte bara en staty av Sveriges ”landsfader” utan har även en tydlig koppling till just Gävle. Staden var nämligen en av de första städerna som blev anslutna till frihetsrörelsen som Gustav ledde 1521.

Denna staty invigdes 1924 och ingraveringen ”Gustaf Eriksson Vasa 1521. Då trädde där fram gullhårig en yngling knappt tjugoårig” påminner om just denna händelse.

I Kvarnparken finns också statyn Vårlängtans som är skapad av Sutjihati-Mikkelsen och skänkt till staden genom GD-fonden år 1990.

Det har även funnits tankar om att bygga upp ett konserthus i denna park. Idén fanns 1994 men lades relativt snabbt ned. Istället revs det gamla Strömbadet bara några hundra meter bort. På samma plats byggde Gävle Konserthus upp.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...