Jönköping

Jönköping är en stad i södra Sverige med cirka 90 000 invånare. Det är den 9:e mest folkrika staden i Sverige. Jönköping ligger vid södra änden av Sveriges näst största sjö, Vättern. Den ursprungliga staden Jönköping har vuxit tillsammans med Huskvarna och Norrahammar och bildar nu ett härligt sammanhängande stadsområde, sedan 1971 helt inom samma kommun.Jönköping

Staden är säte för Jönköpings kommun som har en befolkning på cirka 130 000 invånare, och även säte i Jönköpings län som har en befolkning på cirka 340 000 invånare. Jönköping är säte för en tingsrätt och en appellationsdomstol samt det svenska Domstolsverket. Det är också säte för det svenska Jordbruksverket.

Upplevelser

Tätorten Jönköpings idag omfattar den östra industriella staden Huskvarna, som har vuxit ihop med Jönköping.

Jönköping har en stor mässa och utställningcentrum som heter Elmia. Här anordnas varje år massor med mässor, inklusive Elmia Wood, världens största skogsmässa. Elmias mässor är också de största i sitt slag i Europa för underleverantörer, lastbilar, husvagnar och järnvägar. Sedan 2001 har Elmia också varit platsen för världens största LAN-party, DreamHack.

Besöker du staden har du också flera bra hotell i Jönköping att välja bland. Populärast just nu är superfina Hotel Savoy som du hittar på Brunnsgatan i centrala Jönköping.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...