Örebro stadspark

Örebro Stadspark är en uppskattad park som har många olika delar med specifika inriktningar. De minsta barnen springer gärna direkt till lekområdet med klätterställningar och gungor medan de äldre kanske hellre lägger sig på de öppna gräsytorna och solar. Samtidigt finns det gott om fina blomsterarrangemang för de som har ett botaniskt intresse.

Det de flesta ändå gör i parken är att promenera eller motionera för att njuta av den sköna natur som parken bjuder på. För en sak är säker – Örebro Stadspark har något för alla och är mycket välvårdad. Det visar inte minst utmärkelsen ”Sveriges Vackraste park 2004”. I parken firas även årligen Sveriges Nationaldag. (Se filmen nedan).

Lekplatsen

Lekplatsen som ligger i parken är en av Örebros största lekplatser. Det är en av orsakerna att barnen gärna vill åka hit. En annan orsak är att ett bad ligger precis bredvid lekplatsen vilket gör att alla som behöver svalka av sig lätt kan ta ett dopp. Även om det är mest folk här på de varma sommardagarna så är det sällan som lekplatsen är helt tom.Stadsparken_i_Örebro

Olika trädgårdar

Inom Stadsparken finns mindre små inriktade trädgårdsavdelningar. I stadsträdgården finns växthus, restaurang, café samt en butik som säljer ekologiska varor. Blomstergården bjuder på över 100 olika arter av blommor och är en stor inspiration för många när de ska planera sin egen trädgård. Rosengården visar även den ett stort utbud av färger och former men då enbart på rosor. Cirka 90 olika varianter av kärlekens blomma går att hitta här. Rhododendronparken visar 40-talet olika rhododendron och anlades så sent som 2007. Örtagården erbjuder, precis som namnet säger, olika örter. Detta både kryddörter och örter som historiskt används som medicin eller inom hudvård.

Underhåll

Stadsparken sköts och underhålls av Örebro Kommun. Det betyder att de har ansvar för allt från gräsklippning och renhållning. Skulle man se att något är trasigt eller av någon annan anledning skulle behöva åtgärdas kan detta anges till tekniska förvaltnigens speciella formulär online. Kommunen är även tydlig med att de klipper hela 180 hektar gräs inom kommunens område årligen. Detta sker då med åkgräsklippare. Även om de skulle en flertal robotgräsklippare skulle det inte räcka utan besökarna i parken får helt enkelt acceptera att den lugna solstunden kan bli störd av en mullrande åkgräsklippare. Däremot försöker de att inte klippa exakt de tider som det är populärast att vara i parken.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...