Luleå

Luleå är en stad vid kusten i norra Sverige med cirka 50 000 invånare år 2010.Det är säte för Luleå kommun och huvudstad i Norrbottens län.

Luleå var en viktig hamn redan på 1300-talet.Luleå

Den ursprungliga staden låg där Gammelstad (Gamla stan) ligger idag. Staden måste flyttas 1649 till den aktuella platsen på grund av landhöjningen som hade gjort viken för grund för fartyg att komma in.

Gammelstads kyrkstad är med på UNESCO:s världsarvslista.

År 1887 förstörde en förödande brand det mesta av staden och skonade endast ett fåtal byggnader. Den neo-gotiska katedralen (ursprungligen Oscar Fredriks kyrka), invigdes 1893 och är med sina 67 meter den högsta byggnaden i stan.

Ekonomi

 
Luleås handel och industri är en blandning av industri, forskning, utbildning, handel och tjänster. Universitetets utbildningar har lockat nya företag samt lokala kontor för multinationella företag.

Stora arbetsgivare i staden är SSABs stålverk och Luleå tekniska universitet. F 21 (eller Norrbottens flygflottilj) är stationerad nära Luleå på angränsande Luleå Airport. Andra stora arbetsgivare inkluderar Ferruform (dotterbolag till Scania AB) och Gestamp HardTech (förvärvat från SSAB 2005-01-01).

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...