Den nationella trädgården – Aten

En drottnings trädgård

I Aten finns en 15,5 hektar stor park som heter Eθνικός Κήπος, vilket på svenska kan översättas med Den nationella trädgården. I internationella sammanhang kallas parken National Garden. park i AtenDenna trädgård ligger i centrala Aten, strax bakom parlamentsbyggnaden, som en gång var stadens kungliga palats. Medan Grekland ännu var en monarki hette trädgården Den kungliga trädgården, men bytte namn efter att staten gjorts om till republik år 1974.

Antika kvarlämningar

Inuti denna stadsträdgård finns antika kvarlämningar som mosaiker, pelare och tamburiner, samt byster från den grekiske poeten Dionysos Solomos, och av författaren av den grekiska lovsången Aristoteles Valaoritis och vill du besöka denna plats rekommenderar vi att du bokar ett hotell i Aten så att du i lugn och ro kan spendera några dagar här.

Exotiska plantor och djur

Det var drottning Amalia som beställde anläggningen av Den nationella trädgården och arbetet pågick mellan åren 1838-1840. Tysken Frederick Schmidt hämtade in över 500 olika arter av växter och djur för att behaga drottningen. De flesta av växterna dog i det varma klimatet som råder i Aten, men djuren, som inkluderade påfåglar och sköldpaddor, frodades. En del av trädgården var avsedd endast för kungen och drottningen, medan en annan var tillgänglig för allmänheten.

Parken hålls öppen i enlighet med solen

Idag är Den nationella trädgården öppen mellan soluppgång till solnedgång varje dag. Huvudentrén ligger vid Leoforos Amalias – gatan som döptes efter parkens upphovskvinna. Det finns ytterligare tre ingångar – en på Vasilissis Sophias Avenue, en på Herodou Attikou Street, och en som sammanför trädgården med Zappeionparken.

Perfekt för barn

Den finns en ankdamm, ett minizoo, ett botaniskt museum, ett litet kafé, ett barnbibliotek samt en lekplats inom denna ljuvliga oas mitt i annars ganska högljudda Aten.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...