Wij trädgårdar

Strax norr om Sandviken, i Ockelbo, ligger Wij trädgårdar. Så som namnet avslöjar så är det här mer än bara en trädgård, det är en park som består av hela sju olika delar. Här kombineras parken med hantverk, mat och kurser för den som vill få inspiration till sin egen trädgård och hantering av sina trädgårdsverktyg. En park under ständig utveckling och förändring.

De olika trädgårdarna

Wij trädgårdar jobbar på att erbjuda något för alla sinnen och personligheter. Här finns köksträdgården som fokuserar på grönsaksodlingar och snittblommor. Mycket är anpassat efter restaurangens behov där dessa även serveras förstås.

I landskapsparken kan man strosa runt på ett 10 ha stort område och uppleva livet som bland annat lant- eller skogsbrukare. Fält med lin, råg och havre samsas med solrosor och hampa. Det här är nog den del som förändras allra mest under säsongen allt eftersom växterna mognar och blir klara för skörd.

Rosträdgården visar upp över 200 olika sorters park- och buskrosor som klättrar upp och bildar ett tak i pergolan eller smyckar gångar och uterum. Eftersom Gästrikland består av mycket skog finns det förstås också en del för detta som fått namnet skogens trädgård. Här har man låtit den nordiska skogen stå för inspirationen när man kombinerar design, arkitektur och trädgård.

Skuggträdgården, örtagården och barnens trädgård är de delar som tar lite mindre plats till ytan men innehåller desto mer av upplevelser i form av doft, smak och känsel.

Att göra

Det finns mycket att göra på Wij trädgårdar. Den som inte bara vill vandra runt och låta sig inspireras kan välja att lägga sitt besök vid någon av de olika tillfällen då man arrangerar speciella aktiviteter så som skördefest, utställning eller teater. Det finns även möjlighet att sova kvar i något av de sex rummen, äta på restaurangen som serverar lunchbuffé eller göra ett besök i butiken.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...