Kulturarv

Parker i all dess ära och härlighet men det finns en hel del andra vackra platser runtom Sverige. På sommaren är Sverige utan tvekan en av de vackraste platserna på vår jord. Gröna landskap, doftande blommor, dagsljus dygnet runt och en kultur som genomsyrar all arkitektur. Sverige är byggt för att visa sig bäst på sommaren. Turister som kommer hit på sommaren blir hänförda av landets natur, kultur och våra Svenska världsarv. För vi har faktiskt en hel del mäktiga platser från norr till söder i detta avlånga land. Och vi svenskar är alldeles för dåliga på att besöka dessa platser.park i stockholm

Man får inte kalla vad som helst för världsarv – Unescos världsarvskommité måste godkänna en plats som ett världsarv. I Sverige har vi grupper som arbetar med att utse dessa och skydda och bevara dem. Ett världsarv är en plats som är unik och som inte kan liknas med en annan plats eller konstruktion och som ska ha betydelse för mänskligheten. Det är med andra ord inte godtaget att kalla vad som helst för ett världsarv. I Sverige har vi hela 15 officiella platser som har uppnått denna ära. Här följer två exempel.

En av dessa häftiga platser är Hansestaden Visby på Gotland. Visbys egna “innerstad” som man enkelt kan särskilja med den vackra ringmuren som löper omkring är en otrolig kulturupplevelse och även mycket underhållande turistmål att besöka. Motiveringen för Visby som ett världsarv talar om hur välbevarad staden är än idag samt ett exemplariskt exempel på en nordeuropeisk medeltida muromgärdad stad.

Skogskyrkogården i Stockholm är ett annat exempel på ett Svenskt världsarv. Det är ett sagolikt och lite spöklikt område att besöka med sina 100 000 gravplatser. Unesco utsåg skogskyrkogården som ett världsarv 1994 då man ansåg att platsen är ett utomordentligt exemplar av modern arkitektur där designen flyter samman med landskapet och vegetationen. Att besöka skogskyrkogården under alla helgons dag är en storslagen upplevelse!

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...