Lysekils stadspark

Stadsparken i Lysekil är stadens största park och en välbesökt plats under sommaren av både turister och lokala invånare. Parken anlades omkring 1860 och har bjudit på blomstrande träd och växter ända sedan dess. Under sommarhalvåret är det en plats där många olika evenemang håller till, bland annat allsång, och här finns även en helt ny lekpark för dom små besökarna. Bestiger man parkens kulle finner man något nytt och väldigt spännande – en visningsbikupa där man får se hur bina arbetar hårt med att bygga sina vaxkakor. 

Vill man hellre slappa och njuta av den gröna omgivningen när man besöker parken finns några hängmattor uppsatta mellan träden. Det finns även gott om informationsskyltar man kan läsa för att lära sig mer om växtligheten som finns i området, så som vackra körsbärsträd och tulpaner. 

Konstnärliga inslag 

Lysekils stadspark bjuder inte bara på ett rikt växtliv utan här finns också konstnärliga inslag. I parkens mitt finner man ”Bohuslänsk krönika” som är en granitrelief skapad av Ivana Machakova. Det stora konstverket består av sex stycken granitblock som representerar Bohusläns över 4000 år långa historia, från bronsåldern fram tills idag. Verket invigdes 2013 och drar till sig många av besökarnas blickar – och det med all rätt. 

Känd för sina insekter 

Inför sommaren 2018 lät man ett gäng bin flytta in i parken för att öka förståelsen kring deras viktiga pollineringsarbete. Visningsbikupan är placerad längst uppe på kullen och genom en glasvägg kan man se på när dom arbetsamma bina jobbar på sina vaxkakor. Väl uppe på kullen kan man även njuta av en vacker utsikt över Gullmarsfjorden.  

Även lekplatsen i parken, som rustats upp ordentligt inför sommaren 2019, är inspirerad av bin och erbjuder bland annat en stor bikupa att leka i. Lekplatsen bjuder även på andra roliga redskap som rutschkana, klätterställning, linbana och flera gungor och i närheten finns bänkar att sitta på medans barnen springer av sig. 
Bin är fredliga varelser som fokuserar på att hitta nektar, till skillnad från getingar som gärna dras till socker i form av både glass och läsk. Det finns alltså ingen anledning att oroa sig över att det inte finns någon getingskrämma uppsatt i parken eftersom det finns väsentliga skillnader mellan getingar och bin.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...