Kungsträdgården

Kungsträdgården är en park i centrala Stockholm. Den kallas i vardagligt tal för Kungsan.kungstradgarden

Parkens centrala läge och dess uteserveringar gör det till en av de mest populära ställen och mötesplatser i Stockholm. Parken är också värd för en massa utomhuskonserter och evenemang under sommaren, samtidigt som en isbana kan hittas här under vintrarna. Dessutom så hålls Första maj demonstrationer som innehas av vänsterpartiet och andra kommunistiska och vänsterpartier här varje år. Det finns också ett antal caféer, konstgallerier och restauranger, till exempel Galleri Doktor Glas, ett namn taget från Hjalmar Söderberg publikation från år 1905.

Parken är indelad i fyra olika utrymmen (söder till norr): Karl XII torg, Molins fontän, Karl XIII torg och ”Fountain of Wolodarski” som saknar ett officiellt namn. Parken administreras av och händelser i den organiseras av Stockholms Handelskammare. Runt parken hittar du också flera finansiella institut där du till exempel kan hitta billiga billån. Ett antal av Stockholms landmärken finns runt Kungsträdgården.

Söder om parken är kajen Strömgatan som förbinder broarna Strömbron och Norrbro, som båda sträcker sig över till Gamla stan och Kungliga slottet. Norr om parken är Hamngatan med varuhusen PK-huset och Nordiska Kompaniet (NK​​) som vätter mot parken. Kungsträdgårdsgatan sträcker sig längs parkens östra sida. En rad framstående byggnader hittar du längs den. Stockholms synagoga av Fredrik Wilhelm Scholander, 1867-70, Jernkontoret av Axel Kumlien, 1875, Palmeska Huset av Helgo Zettervall, 1884-86, idag huvudkontor för Handelsbanken och Kungsträdgårdens tunnelbanestation. På den västra sidan är Kungliga Svenska Operan med Opera Baren och Sverigehuset som är hem för en turistinformation designad av Sven Markelius, 1961-69.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...