Hoglands park

Hoglands park är den i särklass finaste bland Karlskronas parker. Den ursprungliga parken ritades av Fredrik Magnus Piper, som bland annat varit Gustav III:s trädgårdsarkitekt, och parken byggdes redan på tidigt 1820-tal. Det gör Hoglands park till en av landets mest historiska stadsparker. På 1860-talet genomgick parken en stor nyplantering som leddes av av Knut Forsberg. Han såg till att grunden och de härliga gångarna bevarades och de finns därför kvar än i dag.Hoglands park i Karlskrona

I Hoglands park finns massor av härliga träd, framförallt lind, men här kan du också springa på ginko, sykomorlönn, kaukasisk vingnöt, svarttall och flera andra inte helt vanliga arter. I mitten av Hoglands park har man mer satsat på design och här hittar du underbara planteringar med både perenner och ettåriga växter. Karl XIII, iförd lagerkrans och toga, hittar du som staty i den centrala delen av Hoglands park. Andra underbara skulpturer som inte får missas är Blekingeflickan och Grodan. Den härliga scenen i den södra delen av Hoglands park kallas Snäckan och byggdes redan på 1930-talet. Den används fortfarande flitigt till massor av evenemang som du absolut inte bör missa.

Renovering

Ett stort upprustningsarbete påbörjades 2009 i Hoglands park. Då började man byta ut de rader av träd på södra, östra och västra sidan av parken som började se lite vissna ut.
Ombyggnaden syftar till att försöka återuppleva 1800-talets karaktär i Hoglands park och göra den mer populär för besökare som bor på hotell i Karlskrona. Ombyggnaden kommer att genomföras i flera omgångar och än så länge ser det helt fantastiskt ut!

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...