Drottningholms slottspark

Drottningholms slottspark är en av de större och mest välskötta parkerna i Stockholm, och kanske i hela landet. Det här är inte bara en attraktion som lockar stockholmare – utan även turister tar sig ut till slottet och slottsparken ute på Lovön, i Ekerö kommun. Inte minst lockar det hundägare, som gärna tar långa och många promenader i parken. Här finns till och med en egen ö, där hundarna får springa lösa.

Öppet året runt

Slottsparken är öppet året runt, även om aktiviteten och rörelsen i parken naturligtvis skiljer sig en hel del åt, beroende på säsong. På sommaren finns här många besökare, och anställda kan ses stå klippa buskar med elektriska häcksaxar eller köra runt på åkgräsklippare. Parken är stor och kräver sin personal för att skötas om ordentligt.

På vintern är det desto lugnare. Under vissa dagar samlas man för att åka skridskor på kanalerna som finns mellan de olika öarna i parken. Något som folk kommer för att göra året om är att se slottet, vars södra länga är kungen och drottningens bostad.

Barockträdgården

Det här är den äldsta trädgården i parken, och ligger alldeles i närheten av slottet. Trädgården lät man uppföra på drottning Hedvig Eleonoras initiativ, men utseendet formades av två slottsarkitekter – far och son Tessin. Parken inspirerades av franska slottsträdgårdar, där man strävade efter symmetri och strikthet. Så är även fallet än idag, med kantiga buskar som står jämt placerade på de två gräsmattorna som utgör Barockträdgården.

Ta sig hit

Att ta sig hit med bil är relativt enkelt – så länge man åker rätt tid på dygnet. Åker man längs Drottningsholmsvägen får man räkna med vissa köer innan och efter Nockebybron under rusningstider. Även bussen tar den här vägen – så åker man med buss är det bra att räkna med en längre tur än vanligt.

På sommaren finns flera båtturer som går hit från de centrala delarna av Stockholm. Det finns till exempel turer med lunchkryssning, eller kryssningar där en entrébiljett till slottet ingår. Notera dock att för entré till slottsparken krävs ingen biljett. För den som vill ha ett billigt båtalternativ går SL:s båtar från Klara Mälarstrand ut till Ekerö, men en bussresa krävs sedan därifrån för att ta sig till parken.

Bli inspirerad

En dominerande del i Drottningholmsparkens arbete är häckarna och hur de klipps. För att ta in inslag från parken i sin egen trädgård är häcksaxen ett mycket viktigt verktyg. Tänk på att bära bra hörselskydd innan du sätter igång. En bensindriven häcksax har ibland ljudnivåer kring 100 dB, vilket kan bli ganska påfrestande för öronen under längre arbetspass.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...