Jönköpings Stadspark

Denna fina park, som ligger strax väster om stadens centrum, har varit etablerad i mer än hundra år. Under sommaren är det upplopp av färg av blommor som blommar. I parken finns det härliga ornitologiska museumet, den största lekplatsen i staden, grillplatser, en minigolfbana och ett arboretum. Det är en populär mötesplats och rekreationsområde. Det finns också ett stor friluftsmuseum här innehåller flera historiska byggnader.

För att vara 100-år gammal, är Stadsparken ovanligt vacker och levande. Vyerna är fantastiska året runt och det finns aktiviteter för alla. På sommaren är Fröjden (plats för dans) enormt populär. Det finns både moderna och gammaldags danser som äger rum här.

På jakt efter en grön, lummig och idyllisk park? I sådana fall kan stadsparken i Jönköping vara ett alternativ. En klar fördel är givetvis att den ligger mycket centralt och att det är promenadavstånd hit från de flesta delar av Jönköping. Ett annat plus är de många aktiviteterna som finns i parken. Till exempel kan du gå på friluftsmuseum, titta på fåglar, ta en kaffe eller spela minigolf.

Anrik anläggning

Stadsparken i Jönköping har varit på sin plats sedan över ett sekel tillbaka, och än idag anser många att parken är en av stadens allra viktigaste tillgångar. Hit har många Jönköpingsbor och turister kommit dagligen ända sedan starten, även om man under vinterhalvåret har fått ta på sig bra och rejält fodrade vinterkläder. Här kan man, nära en förhållandevis stor stad som Jönköping, njuta av orörd natur. Därtill kan man, som nämnt i inledningen, ta del av någon av de många aktiviteter som erbjuds.

Friluftsmuseet

En av parkens större attraktioner är friluftsmuseet. Anläggningen av densamma påbörjades redan 1901, fem år efter att stadsparken bildades. Byggnaderna har uppskattats för sin lantliga arkitektur och med sin lantliga stil. Till exempel har stugorna vackra fönsterkarmar, kanske med någon vacker gardinkappa som smyckar den. Gardiner och textilier överlag är något som många anser väcker de gamla byggnaderna till liv igen.

Kvinnostigarna

I parken finns tio stycken kvinnostigar. Dessa anlades i mitten av 90-talet och syftar till att hedra stora kvinnliga småländska personer. Bland annat fick Adéle Wetterlind en stig tillägnad sig. En av anledningarna är att hon var en initiativtagare till grundandet av Sveriges Folkskollärarförbund. Därtill väckte hon även diskussioner kring skolbad och skoltandvård och har aktivt arbetat för kvinnlig rösträtt och en större jämställdhet mellan könen på andra plan. Vilka övriga personer som fått en stig tillägnad sig kan du läsa mer om här.

Jönköpings Stadspark

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...