Björns trädgård

Om du har vägarna förbi Stockholm någon gång, eller om du rentav faktiskt bor i Stockholm, kanske ett besök i Björns trädgård vore på sin plats om du ännu inte har varit där. Det här är nämligen en trevlig park i lite mindre skala som ligger belägen i närheten av Götgatan på Södermalm. Runt omkring Björns trädgård finns bland annat Stockholms moské och huset som kallas för ”Söderslottet”. Björns trädgård har en hel del år på nacken och är idag ett tips för barnfamiljen som är ute efter en härlig dag med roliga aktiviteter där barnen kan få utlopp för sin energi.stockholm

Runt om i parken kan man se rester från Björns malmgård. För det var nämligen på 1640-talet som en viss Hans Weyler blev ägare till tomten som idag kallas för Björns trädgård. Senare tog en man vid namn Kristian Osthoff över egendomen och lät påbörja egendomens byggnad. Då fanns endast en undervåning. Näste ägare, Fredrik Holmgren lät bygga ännu en våning. Därefter kom trädgårdsmästareåldermannen Sven Bergqvist att ta över Björns trädgård och han hade en dräng som hette just Carl Gustav Björn. Han gifte sig sedan med en av Bergqvists döttrar och jobbade även han som trädgårdsmästare och kunde sedan ta över egendomen efter svärfaderns bortgång. Paret Björn fick en son, Karl Fredrik Björn, som studerade i Uppsala vid Karolinska Institutet. Han utvecklade ett alldeles särskilt intresse för just botanik och i och med detta valde han att anlägga en botanisk mönsterträdgård. Karl Fredrik Björn är också känd efter sin bortgång 1915 som en donator som testamenterade sin förmögenhet till ett antal välkända institutioner så som till exempel Röda Korset, Kungliga Teatern och Uppsala universitets botaniska trädgård.

Således har Björns trädgård en väldigt spännande och anrik historia och idag kan man besöka trädgården som har blivit en traditionell lekpark. Här kan man ägna sig åt en hel del olika aktiviteter och på torsdagar kan man passa på att grilla lite korv om man är sugen på det. Efter lekar och stoj och stim är det inte omöjligt att magen börjar kurra och lite längre bort med ungefär 10-15 minuters promenad från Björns trädgård, mot Gamla stan ligger Steakhouse Mr French som är värt ett besök. Här kan du mätta magen innan det är dags att dra sig hemåt igen. Förhoppningsvis kan restaurangbesöket bli en trevlig avslutning på en riktigt härlig dag tillsammans med familjen!

Varför inte göra det till en heldag? Är man en familj finns det all möjlighet att göra det till en riktigt trevlig dag med både middag ute på restaurang på eftermiddagen eller tidig kväll och en härlig stund med lekar och aktiviteter i Björns trädgård för att reta aptiten. Vill du ha reda på mer så läs mer om Björns trädgård här.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...