Visningsträdgården

Trettio mil norr om Stockholm ligger staden Hudiksvall med omkring 17 000 invånare. Mitt i centrala staden ligger den lilla sjön Lillfjärden vars omkrets är ca 2,2 km och som blivit ett populärt utflyktsmål. Intill Lillfjärden hittar man också kärleksstigen, det promenadstråk som sträcker sig runt sjön och där en vacker visningsträdgård är belägen.

Den som följer kärleksstigen runt kommer att passera genom visnings- och inspirationsträdgården som skapats tillsammans med Svenska Rosensällskapet, Sällskapet trädgårdsamatörerna och Hudiksvalls kommun.

Trädgården stod färdig sommaren 2001 och bestod då av omkring olika perenner och ett 70-tal olika sorters rosor fördelade på minst 150 plantor. Plantorna är av en sådan sort som klarar av att vistas i zon 5 – 8. Flera av dem är av den så kallade gammaldags sorten som med sina dofter sprider välbehag till den som bara går förbi eller väljer att sätta sig en stund på någon av de parkbänkar man satt ut. Förutom rosor planterar parkförvaltningen varje år färggranna sommarblommor i rabatterna.

Mot vattnet finns det enda Rosarium som är beläget norr om Stockholm där man kan sätta sig ner och duka upp en så kallad take-away mugg på bordet i mitten och det man har packat ner i fikakorgen. Den som inte tagit med sig något ätbart kan bara njuta av doften från blommorna och utsikten över vattnet där det sommartid ligger en fontän som skapar vattenkonst i sjön.

Gångvägen går inte bara runt sjön utan här i trädgården finns flera små vägar ut mot den gröna häcken och pergolan som avskärmar besökarna mot vägarna där utanför. Här finns flera små ”rum” med bänkar för den som vill sitta ostört en stund. Här , längs med gångvägen, finner man även statyn Modern ungdom av Povl Söndergaard från 1935.

Även om parken tillhör Hudiksvalls kommun och drivs av parkförvaltningen är det många frivilliga som hjälper till varje år med skötseln av trädgården, både rosentusiaster och andra intresserade. Allt för att behålla denna vackra oas som ligger nära och centralt för boende och besökare.

Bästa tiden på året att besöka trädgården är i juli då rosorna blommar som mest men det finns även sorter som håller ut ändå fram tills frosten kommer.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...