Tantolunden

När du kommmer till Tantolunden på söder i Stockholm så undrar man snabbt om man har hamnat i en sagobok? Underbart söta små stugor målade i olika nyanser av rött, gult, vitt och grönt inbäddade bakom vita staket och klippta häckar, var och en omgiven av en rad av blommor, rikliga sängar av grönsaker och fruktträd sommartunga med frukt.

Den väg jag följde tog mig djupare in i samlingen av små hus och trädgårdar som klamrar sig fast på en kulle precis vid kanten av den härliga Årstaviken. Tanto, som det kallas, är belägen söder om Gamla stan på Södermalm, en av de 14 öar som utgör centrala Stockholm. Tantos pittoreska samling av miniatyrstugor omgivna av grönsaker och blommor är bland de äldsta av 150 koloniträdgårdar utspridda i Stockholm. Tillsammans skapar de ca 10.000 platser tillgängliga för stadsbornas längtan att gräva in med murslev och spade.tantolunden på stockholm söder

Stockholms första trädgårdar anlades 1895, med och en myndighet inrättades för att övervaka de olika områdena 1906. Trädgårdarna var alla ute på landsbygden – staden har vuxit kring dem sedan – och skapades från början så att Stockholms fattiga kunde ha en plats att odla mat, med den extra fördelen av att kunna göra det i frisk lantlig luft. Tantos tilldelning lades ut i 1915, en av flera nya trädgårdsområden för att ge potatisodlingsmark att föda stadens nästan svältande befolkning under första världskriget. Om du vill besöka Tantolunden som gör du bäst i att boka ett hotell på Stockholm Söder.

En mer osannolik plats kunde inte ha valts, dess bas består av en gigantisk sten. Jord har mödosamt transporteras till skrymslen och vrår och snart lyckades man med planteringar av grönsaker, bär, frukter och örter och potatis. Blommor började äntligen blomma på dessa bergssluttningar.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...