Folkparken

År 1893 byggdes den första folkparken i Sverige i Malmö. Uppenbarligen ville inte Lund vara sämre än sin närliggande grannstad och påbörjade byggandet av sin folkpark två år senare dvs 1895.park i Lund Parken ligger belägen i stadsdelsområdet Väster och har alltid lockat människor dit som vill njuta av lugnet och komma bort från stadens puls ett tag.

I parken byggdes en huvudbyggnad upp 1976 men fick delvis stå oanvänd under många år på 2000-talet. Idag ligger bland annat en fritidsgård i en av byggnaderna.

Under de perioder som parken varit använd mindre har debatter blossat upp om att man delvis borde bygga bostäder på delar av parken. Detta för att minska den bostadsbrist som finns i Lund. Men än så länge finns den kvar.

Aktiviteter i Folkparken

Det är främst föreningen ”Folkparkens framtid” som jobbar för att Folkparken i Lund ska bli en levande park för människor i alla åldrar. Förutom spontana evenemang av andra organisationer är det denna förening som anordnar det mesta i parken, delvis i samarbete med fritidsgården Väster där två fritidsledare jobbar.

Bland de aktiviteter som erbjöds under början av våren 2014 fanns bland annat:

6/3 Tacokväll  – Öppet för alla åldrar

13/3 Loppis – Fokus på barnkläder och barnartiklar. För de som vill sälja finns möjlighet att hyra bord.

15/3 Fågelskådning – Med start vid lunch är det fågelskådning som sker i några timmar framöver. Alla deltagarna tar med sig eget fika och kvällen avslutas med grillning.

20/3 Biljardturnering

27/3 Våfflor och Grädde – Fika för alla

3/4 Betonggjutning – Här är det bara fantasin som sätter stopp.

För aktuellt program rekommenderas hemsidan alternativt kontakt med föreningen.

Framtiden för folkparken

Sedan sommaren 2013 har antalet ungdomar som kommit till Fritid Västers lokal, som ligger i Folkparken, blivit betydligt färre. Det fick fritidsledarna att sätta sig och fundera över framtiden för folkparken. På något sätt ville de få ungdomarna attraherade att komma tillbaka dit. Av den anledningen hölls ett öppet möte i januari 2014 där de bjöd in ungdomar, studieförbund, bostadsrättsföreningar och några andra organisationer. För även om det primärt handlade om att få liv i ungdomsverksamheten så insåg ledarna att det är hela parken de behöver jobba med och inte enbart ungdomarnas hus. Även om det inte dök upp några ungdomar på mötet så var de som kom till mötet nöjda över att någon tagit tag i frågan och de flesta var överens om att målet var att kunna umgås över åldersgränserna.(Skånskan 17/1 2014).

Ett av de förslag som kom upp och som många ville jobba vidare med var att erbjuda läxhjälp åt ungdomar som behöver detta. Detta samtidigt som ungdomarna kunde bjuda på sin kunskap om modern teknik till de äldre. En plats där man träffas över generationsgränserna och där bägge parter vinner något på det.

Om gratis läxhjälp kommer att locka ungdomarna tillbaka till folkparken återstår att se då det finns flera läxhjälpsföretag i Lund och området runtomkring. Visserligen kostar det pengar men samtidigt får eleven en pedagogisk utbildad person som enbart ägnar sig åt elevens behov. Kanske ska det ena inte utesluta det andra utan det ska snarare ses som två komplement.

Andra förslag som kom fram på mötet var loppmarknader, spontankör och guidade turer med speciella inriktningar.

Kanske har Peter Korlén från föreningen ”Bibliotekets vänner” rätt när han sammanfattade mötet med att det kan varit en vattendelare för utvecklingen av Folkparken i Lund. Alla som hoppas på en levande folkpark i staden hoppas i alla fall att han har rätt.

Rösta!

Vilken är Sveriges vackraste park?

Visa resultat

Loading ... Loading ...